Bel ons: (070) 26 29 311

De lente komt er weer aan. Wat zijn de voordelen daarvan? De wintermaanden staan bekend om de ‘depressieve’ maanden, of te wel de winterdip. De winterdip kan zorgen voor vermoeidheid, minder behoefte aan sociale contacten en concentratieproblemen. Er zijn verschillende tips om de symptomen te minimaliseren. Nu deze maanden er bijna op zitten, is het nuttig om de voordelen te bekijken van de lente en wat er gedaan kan worden om het beste uit de mens te halen. 

De voordelen van wandelen

In de lente wordt het minder koud en de bloemen gaan weer bloeien. Een goede reden om vaker naar buiten te gaan. Een Brits onderzoek heeft aangetoond dat het bevinden in de natuur voor ongeveer twee uur per week kan zorgen voor een betere gezondheid, zowel fysiek als mentaal. De voordelen worden geassocieerd met een lagere kans op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes, ziekenhuisopnames voor astma, psychische problemen en bijziendheid bij kinderen. Dit is niet alles, want buiten zijn zorgt voor een goede boost voor het immuunsysteem. Wandelen en in de natuur begeven zorgt voor minder cortisol (een stresshormoon) en draagt  bij aan een verlaagde bloeddruk. De mentale gemoedstand wordt ook verbeterd doordat het klachten als depressie, stress en angststoornissen met bijna de helft kan verminderen.

Sociale effecten 

Er zijn nog meer redenen waarom wandelen te overwegen valt.

  • Wandelen kan bijdragen aan het voorkomen van sociale isolatie;
  • Naast de mogelijkheid om verbinding te maken met het eigen lichaam, zorgt het voor verbinding maken met de ander. Het lichaam en geest zijn meer ontspannen. Hierdoor is het lichaam in staat om beter naar een verhaal te luisteren van de ander en andersom;
  • De aanwezigheid van andere mensen op straat vermindert angstgevoelens. 

Hierbij maakt het niet uit of het tijdsbestek wordt opgedeeld in meerdere korte wandelingen of dat er in één keer twee uur gewandeld wordt. Zolang de twee uur per week maar behaald wordt. Volgens de ondervraagde personen ervaarden zij zelf positieve effecten van dit experiment. Zo werkte het experiment ontspannend en is het een gepaste manier om het hoofd leeg te maken. Twee uur wandelen is dus passend bij individuen waarbij piekeren hen hindert. Eveneens geldt dit voor individuen met een druk, of juist met een minder druk leven. Het wordt dus iedereen aangeraden. 

Nederlanders in de natuur

Volgens De Nationale Wandelmonitor wandelt ruim 20% van de Nederlanders minstens één keer per week. Dat zijn 3,6 miljoen Nederlands. Zaterdag en zondag zijn de populairste wandeldagen. Aangeraden wordt om twee uur per week ruimte te maken hiervoor. De voordelen van het wandelen kunnen een groot verschil betekenen.

Bronnen: 

https://www.ggznieuws.nl/minimaal-twee-uur-per-week-in-de-natuur-maakt-je-mentaal-gezonder/

https://www.nature.com/articles/s41598-019-44097-3 

https://www.allesoversport.nl/thema/beleid/de-waarde-van-wandelen/