Bel ons: (070) 26 29 311

Piekeren. Het begrip waar ieder individu weleens mee te maken heeft. Echter is dit voor sommigen een dagelijkse belemmering. Hierbij is het voor enkelen zo uitermate ernstig dat dit een piekerstoornis betreft. Ongeveer 2 op de 100 mensen in Nederland heeft last van een piekerstoornis. 

Wat is piekeren?

Piekeren is het hebben van een bepaalde gedachten wat zich blijft herhalen. Dit kan een gebeurtenis zijn, een bepaald probleem of iets voor in de toekomst. Het piekeren zorgt ervoor dat je als individu in een vicieuze cirkel belandt. Voor de een makkelijker uit te komen dan de ander. Wanneer het piekeren leidt tot ernstige mentale en/of lichamelijke klachten wordt het aangeraden hier professionele hulp bij te zoeken. 

Symptomen piekeren

Piekeren kan aan een aantal aspecten herkend worden, maar er kunnen ook andere klachten door ontstaan. De symptomen op een rij:

  • Concentratieproblemen;
  • Somberheid;
  • Schuldgevoel;
  • Angst;
  • Depressie;
  • Stress.

Voorbeelden van lichamelijke klachten zijn:

  • Slecht kunnen slapen;
  • hoofpijn;
  • buikpijn;
  • minder zin in eten.

Bij opsommig geldt: als na elke regel een punt wordt gezet, begint de volgende regel met een hoofdletter. Gebruik je een puntkomma? Dan loopt de zin door op de volgende regel en gebruik je geen hoofdletter. 

Leren omgaan met piekeren.

Stoppen met piekeren kan moeilijk zijn. Daarom is het belangrijk om te leren hiermee om te gaan. 

  1. Bewustwording van negatieve gedachten

Een psycholoog kan hulp bieden met het krijgen van inzicht in denkpatronen. Er wordt onderzocht hoe de gedachten samenhangen met bepaalde gevoelens en gedrag. Daarbij staat centraal dat de gedachten die ongewenste gevoelens geven omgebogen kunnen worden naar gedachten die gewenste gevoelens geven. Het is belangrijk om bewust te worden en stil te staan bij negatieve gedachten zodat dit veranderd kan worden. 

2. Beweging

Piekeren zorgt voor een stressreactie in het lichaam. Door de stress die het lichaam ervaart kunnen lichamelijke klachten ontstaan. Een manier om de stressreactie te doorbreken is met beweging. Met behulp van beweging wordt het lichaam moe en zullen de spieren ontspannen. Dit zorgt ervoor dat het piekeren minder wordt. Belangrijk is dat er minimaal 20 minuten bewogen wordt om een effectieve reactie te hebben. Tevens helpt bewegen het brein beter prikkels te verwerken enbeter te kunnen relativeren. Hierdoor lijken problemen minder erg en is het zelfs mogelijk om tot een oplossing te komen. 

3. Wandelen in de natuur

Ook wandelen telt uiteraard als beweging. Uit onderzoek is gebleken dat twee uur per week wandelen zorgt voor een betere gezondheid. Naast dat het piekeren kan verminderen, heeft het vele voordelen voor de gezondheid. Zo worden de voordelen geassocieerd met een lagere kans op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en bijziendheid bij kinderen.. Daarbij verbetert het ook de mentale gemoedstand doordat het klachten als depressie, stress en angststoornissen met bijna de helft kan doen afnemen. De wandelingen kunnen opgedeeld worden in meerdere korte wandelingen of één keer een wandeling van twee uur

4. De kracht van mindfulness

Mindfulness is het volledig bewust zijn van de huidige ervaring. De volledige vertaling is ‘aandachtigheid’ of ‘opmerkzaamheid’. De kracht van mindfulness zit in de kunst om aanwezig te zijn in het hier en nu. Het doel is om te ontspannen, intenser en bewuster te zijn en de geest te kalmeren. 

De belangrijkste resultaten van mindfulness zijn:

  • De bewustwording en inzicht in bepaalde gedachtenpatronen, reacties, emoties en gemoedstoestanden. Hierdoor kan het gemakkelijker zijn om anders om te gaan met moeilijke zaken.
  • Meer afstand kunnen nemen van problemen en het overzicht kunnen behouden.
  • Mogelijk meer energie.

Daarnaast vermindert het de veel voorkomende klachten die bij het piekeren horen. 

5. Het piekerelastiekje

Een subtiel en makkelijke manier om bewust te worden hoe vaak het piekeren voorkomt. Doe een elastiek om de pols. Wanneer er een negatieve gedachte opkomt of zit te piekeren, trek dan aan het elastiek zodat het zacht tegen de pols aan tikt. Dit kan de stroming aan negatieve gedachten kort doorbreken. Zo is het mogelijk bewust te worden hoe vaak het piekeren voorkomt.

Deskundige hulp

Hulp nodig bij de bovengenoemde klachten? GGZ-Reflection Haaglanden kan helpen en biedt behandelingen aan. De huisarts kan u doorverwijzen naar een behandelaar van GGZ-Reflection Haaglanden. De behandelingen worden persoonlijk afgestemd op u en uw klachten. Gezamenlijk worden de klachten aangepakt zodat u na de behandeling met handvatten verder kunt. 

Bronnen:

www.piekerspecialist.nl/piekeren

https://mentaalbeter.nl/artikelen/10-tips-om-te-stoppen-met-piekeren/

https://changinglife.cl/mind/piekeren/wat-is-piekeren-en-hoe-stop-je-ermee-hier-zijn-onze-5-tips/

https://centrumvoormindfulness.nl/mindfulness-trainingen/wat-is-mindfulness