Bel ons: (070) 26 29 311

Omega 3-vetzuren, aanwezig in vette vissoorten en noten, versterken het effect van antidepressiva. Aldus onderzoeker en psychiater in opleiding dr. Roel Mocking bij zijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam, zo meldt het Reformatorisch Dagblad. 

Onze hersenen bestaan voor een groot deel uit vet. Omega 3-vetzuren vormen een belangrijk onderdeel van de hersenen. Het gehalte aan omega 3-vetzuren is afhankelijk van ons eetpatroon, want ons lichaam maakt het zelf niet aan.

Belangrijke bronnen in de voeding zijn vette vissoorten zoals zalm, haring en forel en in mindere mate walnoten en plantaardige oliën.  Niet veel mensen eten regelmatig vis of noten, wat de veel voorkomende lage gehaltes aan omega 3-vetzuren in de westerse bevolking kan verklaren.

Is er verband tussen het tekort aan omega 3-vetzuren en de toename van hersenziekten zoals depressie vroeg Mocking zich af?  In zijn onderzoek zag hij inderdaad verlaagde concentraties van omega 3-vetzuren bij depressieve patiënten. Bovendien zag hij dat deze vetzuren gerelateerd waren aan veranderingen in het hormonale stress-systeem, de activiteit van ontstekingsfactoren en hersenactiviteit.

Mocking heeft hierop een meta-analyse uitgevoerd naar de effecten van het gebruik van omega 3-vetzuren in capsules door depressieve patiënten. Daaruit bleek een gunstig effect ten opzichte van placebo’s. Het effect van omega 3-vetzuren bleek even sterk als van standaard antidepressiva. De effecten waren groter bij patiënten die naast omega 3-vetzuren ook antidepressiva gebruikten.

Daarbij maakte het niet uit of er sprake was van milde, matige of ernstige klachten. Volgens Mocking  zal meer aandacht voor voeding de behandeling van een depressie verbeteren. Dit wordt opgenomen in een nieuwe behandelrichtlijn voor depressie.

Bron: https://www.ggznieuws.nl/home/omega-3-vetzuren-versterken-effect-antidepressiva/