Bel ons: (070) 26 29 311
Dat mindfulness vele voordelen heeft, wordt steeds meer bekend. Zo ook met dit onderzoek waaruit blijkt dat na een mindfulness-meditatie van tien minuten werknemers in staat zijn meer creatieve oplossingen te bedenken voor werkproblemen.


Dat concluderen drie wetenschappers van de Erasmus University in een woensdag gepubliceerd onderzoek. Stress en hectische werkomstandigheden remmen de creativiteit van werknemers juist af.

Volgens onderzoeker Dirk Deichmann moeten bedrijven om te kunnen overleven op alle niveaus binnen de organisatie werken aan innovatie. Daarvoor is creativiteit nodig. Eerder speelde dit vooral een rol op de afdelingen waar onderzoek en ontwikkeling plaatsvinden.

Het onderzoeksteam voerde een brainstormexperiment uit. Tijdens dit experiment moesten deelnemers binnen een bepaalde tijd zoveel mogelijk zakelijke toepassingen voor drones bedenken. Een derde van de deelnemers had voorafgaand een mindfulness-meditatiesessie van tien minuten gevolgd. Een ander deel volgde een nep-meditatiesessie, terwijl de rest zonder voorbereiding aan de brainstorm begon.

Meer categorieën

Hoewel de drie groepen ongeveer hetzelfde aantal ideeën op tafel legde, gingen de ideeën van de meditatiegroep verder. De toepassingen die die groep bedacht, konden naar meer categorieën worden onderverdeeld. Ook kwamen zij met meer inventieve toepassingen, zoals ramen lappen en branden blussen.

De deelnemers die gemediteerd hadden, voelden zich minder rusteloos en gespannen. Mindfulness-meditatie lijkt ertoe te leiden dat barrières worden geslecht die “tussen ons en onze eigen creatieve vermogens staan”, zo wordt geconcludeerd.

Volgens de onderzoekers is mindfulness-meditatie een betaalbare en toegankelijke methode om de creativiteit aan te jagen, die bovendien makkelijk te realiseren is op de werkplek.

 

Bron: https://www.ggznieuws.nl/home/werknemers-worden-creatiever-tien-minuten-mindfulness-meditatie/ (via nu.nl)